Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

“Het is écht fijn om iets voor een ander te doen”

Het is een win-win situatie: je doet iets voor een ander en wordt er zelf ook blij van. Maar er zijn nóg 4 redenen om je op te geven als vrijwilliger.


5 redenen om vrijwilligerswerk te doen

 

 1. Vrijwilligerswerk maakt daadwerkelijk gelukkiger
  Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel. Daarbij geeft het afwisseling in je leven en je voelt je betrokken bij de samenleving.
 2. Je leert nieuwe mensen kennen
  Wie fijne sociale contacten heeft, voelt zich blijer en heeft minder last van stress, angst en woede.
 3. Je blijft lichamelijk gezonder
  Wat oudere vrijwilligers doen hun dagelijkse taken makkelijker, blijkt uit onderzoek. Ze hebben minder kans op een hoge bloeddruk en hun hersenen verkeren in een betere conditie.
 4. Je doet werkervaring op
  Handig als je een baan zoekt. Je leert je talenten ontwikkelen, blijft professioneel bezig en onderhoudt je sociale contacten.
 5. Het houdt je scherp en actief
  Als je geen betaald werk meer doet, heb je een doel om je bed voor uit te komen.

 

Zij doen vrijwilligerswerk

‘Een goed gevoel’

Luc Goedhart (58): “De voedselbank zocht chauffeurs, las ik in de krant. En ik wilde iets omhanden hebben, want ik zat zonder werk. Nu vervoer ik kratten met voedsel per vrachtwagen naar verdeelpunten van de voedselbank. Daar help ik met uitdelen aan de klanten, waarna ik de lege kratten weer terugbreng. Dat ik mensen in een moeilijke situatie kan helpen, geeft een goed gevoel. Bovendien is het gezellig, want je bent onder de mensen. Het is een middag lekker de handen uit de mouwen steken. Gewoon dóen en klaar. Inmiddels werk ik weer en kan ik minder vaak helpen. Maar ik blijf het doen, als een fijne afwisseling van mijn bureaubaan.”

‘Veel van mezelf kwijt’

Mieke (55): "Na een ongeluk werd ik afgekeurd voor mijn thuiszorgbaan, maar van de hele dag thuiszitten werd ik gek. Daarom ben ik vier halve dagen per week gaan werken in een kringloopwinkel. We verkopen meubels, serviesgoed, dvd’s en andere spullen die mensen niet meer gebruiken. Na aftrek van kosten schenken we de opbrengst aan maatschappelijke projecten hier in de regio. Ik kan veel van mezelf kwijt in dit vrijwilligerswerk. Aan de koffietafel hier in de winkel lachen we wat af, maar voeren we ook serieuze gesprekken. Mensen waarderen het als je een luisterend oor biedt.”

‘Genieten van kleine dingen’

Marianne (42): “Sinds ik kinderen heb en minder werk, rol ik in allerlei vrijwilligersklussen. Ik coach het hockeyteam van mijn dochter en zit in het bestuur van de wijkvereniging. Daardoor leer ik veel nieuwe mensen kennen, heel gezellig. Maar het allerfijnste om te doen is het passen op de meervoudig beperkte zoon van een buurvrouw. Eens in de veertien dagen trek ik een middag met hem op. Hij leert mij genieten van kleine dingen waardoor ik beter kan relativeren. En mijn buurvrouw heeft even tijd voor zichzelf. Het is écht fijn om iets voor een ander te kunnen doen.”

 

Weetjes

 • Gemiddeld besteden vrijwilligers 4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk.
 • In Nederland doen vooral mensen tussen de 35 en 45 jaar vrijwilligerswerk. En dan met name op school, de sportvereniging of in de buurt.
 • Vrijwilligers zijn vaak hogeropgeleiden met een kerkelijke achtergrond.
 • Meer dan driekwart van het vrijwilligerswerk bestaat uit uitvoerend-ondersteunend werk en ruim een kwart uit bestuurswerk.
Start nu met punten verdienen

+200

WeHelpen


  +50

  Foto AED


   +25

   Runkeeper

    Populaire blogs

    Valentijnsdag: tijd voor een relatie-apk!

    Valentijnsdag: tijd voor een relatie-apk!

    Goede buren helpen elkaar… via BUUV

    Goede buren helpen elkaar… via BUUV

    ‘Doorwerken na het pensioen houdt me vitaal’

    ‘Doorwerken na het pensioen houdt me vitaal’

    Populaire activiteiten

    +200

    WeHelpen

    Hulp vragen of aanbieden via online marktplaats WeHelpen.

     +50

     Foto AED

     • Meedoen
     +25

     Runkeeper

     • Beweging
     Vrijwilligerswerk maakt gelukkig