We weten alles, behalve hoe gezond we zijn!

Gezond, we willen het allemaal zijn, maar het liefst willen we er stiekem niet zo heel erg veel voor doen. Toen mij gevraagd werd om de Persoonlijke Gezondheidscheck te doen, aarzelde ik dan ook wel even. Wil ik dit allemaal wel weten?

Lekker in je vel

Ik leid geen extreem ongezond leven. Dat was een jaar of vijf wel anders. De hele dag door cola light en ’s avonds drie Red Bull om nog even wat langer door te kunnen werken, terwijl de pizza van twee uur eerder nog naar me lag te loeren op tafel. Dan besluit je dat je graag wat ouder zou willen worden dan vijfenveertig. Daarvoor zijn dus wat aanpassingen vereist. Weg met de pizza, weg met de cola, water drinken en afvallen. Maar is dat genoeg?

We weten niets over onze gezondheid
De brochure van de Persoonlijke Gezondheidscheck vertelt me dat gezondheidsproblemen in een klein hoekje zitten. Ze kunnen worden veroorzaakt door dingen die we helemaal niet in de gaten hebben. Deze test zou me inzicht moeten gaan geven in de staat van mijn gezondheid (voor zover mogelijk op basis van vragen natuurlijk) en de mogelijke risico’s die ik loop. Terwijl ik dat lees realiseer ik me iets dat eigenlijk heel raar is: we weten van alles over de wereld en de mensen om ons heen, maar hebben eigenlijk geen idee hoe het met onze gezondheid gesteld is. Als we geen klachten hebben gaan we ervan uit dat het allemaal goed zit, terwijl, als we ergens last van krijgen, dan is het vaak al te laat.

Met dat in het achterhoofd vind ik zo’n gezondheidscheck eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee. Ik kijk elke week op mijn bankrekening om te zien hoe ik er financieel voor sta, dus waarom zou ik dat dan niet af en toe doen met mijn gezondheid? Het antwoord is natuurlijk best eenvoudig: als het om onze gezondheid gaat, zijn we al snel bang dat er iets is, en dat willen we liever gewoon niet weten. Logisch, maar wel een kop-in-het-zand-mentaliteit. Ik besluit dan ook dat de volgende stap in mijn gezondere leven moet zijn dat ik weet hoe ik eraan toe ben.

Gezegend mens
Na het invullen van mijn persoonlijke gegevens (en de heilige belofte dat mijn gegevens niet misbruikt zullen worden, ook niet onbelangrijk), is de eerste vraag direct een binnenkomer. Of ik wel eens pijn op de borst heb gehad, een hartaanval, hersenbloeding, longziekte en nog een waslijst aan andere aandoeningen. Dit geeft me ineens het gevoel dat ik een heel gezegend mens ben, want ik kan alles beantwoorden met ‘Nee’.

Vervolgens worden medische behandelingen uit het verleden én mijn medicijngebruik in kaart gebracht. De vragen lijken allemaal vrij standaard, tót er ineens een lijst komt met symptomen. Of ik daar wel eens last van heb gehad? Godzijdank ook ‘nee’. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je op twee kussens moet slapen tegen benauwdheid, of je hebt last van je kuiten tijdens het lopen, dat de Persoonlijke Gezondheidscheck wel eens tot een openbaring zou kunnen leiden.
 
Tot nu toe geeft de gezondheidscheck me een heel goed gevoel…maar dan zijn er ineens de vragen over het sporten. Hoe vaak heeft u deze week bewogen? Eh niet. Hoeveel uur slaapt u gemiddeld per etmaal? Tja, vier? Vijf? Ik vul de antwoorden een beetje aarzelend in, want ik voel me betrapt. Terecht, want de test wijst me erop dat ik véél te weinig beweeg en wat de risico’s daarvan zijn. Ik weet het en klik tandenknarsend op ‘Volgende’. Of ik meer wil bewegen en waarom ik dat dan niet doe. ‘Omdat mijn bank lekker zit’ is geen antwoord dat ik kan kiezen en ik realiseer me dat ik geen echte reden heb.

Na nog wat vragen over eten en drinken, word ik ondervraagd over stress, en wederom voel ik me een beetje ongemakkelijk. Vooral ook omdat de nadruk niet eens zozeer op werk ligt, maar op stressvolle situaties in je leven die dus óók een flinke invloed hebben op je gezondheid. Water drinken is gezonder leven, maar niet per definitie gezond genoeg.

Omdat ik het wil
Na afloop van de test blijkt dat ik 24 uur moet wachten op mijn persoonlijke rapport. Ik realiseer me dat ik het niet leuk vind, omdat ik nu toch wel heel erg nieuwsgierig ben wat de staat is van mijn gezondheid. Als het rapport dan eenmaal binnenkomt kan ik opgelucht ademhalen. Een paar groen, de rest geel (= voor verbetering vatbaar), niets rampzaligs dus.

Het betekent dat ik heel dicht bij de gezonde levensstijl ben die ik zoek. Ik duik in de tips die het platform me geeft. De vervelendste conclusie uit het rapport? Ik ben blijkbaar niet gemotiveerd om gezonder te gaan leven. Ik sputter even tegen, maar van binnen weet ik dat het waar is, en dat het tijd is voor de volgende stap: gezonder leven omdat ik het wíl, niet omdat het moet. En omdat ik niet over tien jaar tegen allerlei symptomen aan wil lopen die ik blijkbaar makkelijk had kunnen voorkomen.

En hoe gezond ben jij? Je kunt de Persoonlijke Gezondheidscheck zelf ook doen, dat kost je niets, alleen wat tijd. Lees voor meer informatie over de check deze blog.

 

Door Martin Gijzemijter

Start nu met punten verdienen

+50

Zomer Sudoku

  • Lekker in je vel

+25

Virtuagym Food app

  • Lekker in je vel

+10 per maand

U leeft gezond

  • Lekker in je vel

Gerelateerde artikelen

Voor ieder moment de lekkerste picknick

Voor ieder moment de lekkerste picknick

  • Lekker in je vel
8 fabels & feiten over drinken

8 fabels & feiten over drinken

  • Lekker in je vel
Hoe gezond is melk?

Hoe gezond is melk?

  • Lekker in je vel

Activiteiten om punten mee te verdienen

+50

Zomer Sudoku

Kunt u de geheime code ontcijferen?

  • Lekker in je vel
+25

Virtuagym Food app

  • Lekker in je vel
+10 per maand

U leeft gezond

  • Lekker in je vel
We weten alles, behalve hoe gezond we zijn!